محیط زیست

پژوهشکده آب و فاضلاب

مدیریت و پایش سیستمی آلاینده‌های زیست محیطی واحدهای صنعتی، تولیدی ، خدماتی، معدنی، عمرانی و کارگاهی (مپسا)
محیط زیست
پژوهشکده آب و فاضلاب
: برای ایجاد هم افزایی توانمندی های موجود در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور در جهت حل چالش های زیست محیطی کشور طرح مپسا (طرح مدیریت و پایش سیستمی آلاینده های زیست محیطی واحدهای صنعتی، تولیدی، خدماتی، معدنی، عمرانی و کارگاهی) پیشنهاد شده است. در این طرح از ظرفیت دانشگاه ها و مراکز علمی همچون آزمایشگاه‌های معتمد و شرکت‌های دانش بنیان برای نظارت، پایش و حل مسائل زیست محیطی صنعت استفاده می شود تا آزمایشگاه های طرفین، ایجاد، توسعه و تقویت شود و از ظرفیت ها و توانمندی های علمی و فنی طرفین در حل مسائل زیست محیطی صنعت کشور گامی رو به جلو برداشته شود. لازم به ذکر است که اجرای طرح مپسا در راستای تحقق سیاست های کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری و در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور می باشد. حضور دانشگاه در کنار سازمان حفاظت محیط زیست در مدیریت و پایش صنعت می تواند در کاهش نگرانی های عمومی نسبت به تهدیدات زیست محیطی ناشی از واحدها و از همه مهم‌تر ارتقای کیفیت محیط زیست پیرامون موثر باشد. اهداف این طرح به شرح ذیل می‌باشد: تحقق اصل پنجاهم قانون اساس مبنی بر حفظ محیط زیست به عنوان یک وظیفه عمومی اجرای سیاست‌های کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری بهره‌گیری از ظرفیت علمی دانشگاه ها برای رفع مشکلات زیست محیطی واحدها به ویژه با هدف کاربرد فناوری های نوآورانه زیست محیطی ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان محیط زیست افزایش گستره پایش منابع نشر آلاینده با اجرای طرح ایجاد شبکه‌ی جامع سیستمی نظارت و پایش زیست محیطی واحدها ارتقای عملکرد آزمایشگاه‌های معتمد با ایجاد ساز و کار نظام‌ مند ایجاد انگیزه در صنایع هدف و ارائه راهكارهای اجرایی به منظور كاهش آلایندگی برنامه فعالیت‌های پژوهشی آتی و دستاوردها هدف از این طرح، ارتقاء محیط زیستی صنعت با ارتباط دانشگاه، صنعت و محیط زیست، می باشد. هدف طرح مپسا در پژوهشکده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی اصفهان، صنایع فولادی و پالایش نفتی در استان اصفهان می‌باشد. صنایع آلاینده، صنایع تحت پوشش می‌باشند و بنا به تعریف سازمان محیط زیست، آلایندگی زیست محیطی شامل آلودگی خاک، آب و هوا می‌باشد. لذا تحت اصلاح فرآیند و رفع آلودگی قرار می‌گیرند. این صنایع باید مراحل ثبت نام در سامانه را انجام داده و روند بهبود شرایط را با کمک گرفتن از مسیرهای پیشنهادی (آزمایشگاه معتمد و دانشگاه معتمد) پیش ببرند. لازم به ذکر است برای شناسایی صنایع آلاینده، از قوانین سازمان محیط زیست که شامل قانون صنایع آلاینده، قانون آلودگی هوا و همچنین ضوابط استقرار صنعت (که به صورت کتاب تهیه شده است) استفاده می‌شود. در این زمینه چهار کارگروه هوا، پسماند، پساب و فرآیند در طرح پیش بینی شده است. از دستاوردهای طرح اصلاح و بهبود چک لیستهای پایش و استانداردهای زیست محیطی و معرفی بهترین فناوری های در دسترس به منظور تصفیه و پیشگیری از الودگی محیط زیست می‌باشد که با همکاری دانشگاه و اداره کل حفاظت محیط زیست، موسسه تحقیقات صنعتی و استاندارد ایران، اداره کل حفاظت محیط زیست و آزمایشگاههای معتمد محیط زیست تدوین خواهد شد. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: