محیط زیست

محیط زیست
منابع طبیعی
مدیریت منابع آب در شرایط تغییر اقلیم
: حوضه آبخیز زاینده‌رود طی دو دهه گذشته دستخوش تغییرات شدیدی شده است. یکی از مهمترین این تغییرات تغییر رژیم آبی و پدید آمدن خشکسالی هیدرولوژیک در رودخانه زاینده رود است. با وجود اثر تغییرات اقلیمی، مدیریت منابع آب نتوانسته است اثر تغییر اقلیم و مدیریت را بر خشکسالی هیدرولوژیک اعمال کند. پژوهش حاضر از لحاظ بررسی خشکسالی هیدرولوژیک در حوضه زاینده رود و مدل‌سازی تغییرات آن در دو دهه اخیر به ویژه با تمرکز بر اثر مدیریت در بالادست و پایین‌دست حوضه بر شاخص خشکسالی هیدرولوژیک بسیار اهمیت دارد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در این تحقیق روند شاخص خشکسالی هیدرولوژیک در حوضه زاینده رود بررسی شد. شاخص جریان‌های کم با چهار تداوم و فراوانی روزهای با دبی کمتر از آستانه (میانگین دبی روزانه) بررسی شد. نتایج نشان داد دبی جریان‌های کم در هر چهار تداوم در حوضه آبخیز زاینده رود رو به کاهش هستند. در عین حال تعداد روزهای کمتر از آستانه نیز رو به افزایش است. بنابراین می توان گفت اثر مدیریت ناصحیح منابع آب زمانی که با تغییر اقلیم و کاهش بارندگی و رواناب ترکیب شود شدت خشکسالی‌ها افزایش پیدا می‌کند. لذا لازم است مدیریت منابع آب در حوضه زاینده رود به سمت سازگاری بیشتر با تغییر اقلیم پیش رفته و تاثیر آن را در برنامه‌های مدیریتی سال‌های آینده در نظر بگیرد. آینده پژوهی و افق‌های پیش رو مدیریت منابع آب در شرایط تغییر اقلیم و تشدید اثرات آن با فعالیت‌های انسانی به ویژه افزایش جمعیت و افزایش نیاز آبی چه در بخش تامین آب شرب، تامین آب کشاورزی و صنعت از نیازهای اساسی در برنامه‌ریزی کلان کشور است. لازم است در این زمینه مطالعات پایه‌ای چه به لحاظ سرشماری آبی، حکمرانی آب و مسائل اقتصادی و اجتماعی مورد توجه قرار گیرد و اثر تغییرات اقلیمی در بخش‌های مختلف به صورت کمی و با توسعه شاخص‌های چند متغیره و چند بعدی مدل‌سازی شود. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط:

Nasri, M., Modarres, R. 2019. Hydrologic Drought Change Detection. Natural Hazards Review 20 (1), 04018022