محیط زیست

دانشکده مهندسی عمران

كاهش نشت آب در کانال‌های انتقال آب  با استفاده از گروت‌های حاوی  پوزولان و نانو بنتونیت

كاهش نشت آب در کانال‌های انتقال آب با استفاده از گروت‌های حاوی پوزولان و نانو بنتونیت
حفظ و نگهداری از منابع آب
مهندسی عمران
استفاده از مصالح حاوی نانو مواد در جهت تعمیر و نگهداری از کانال های انتقال آب
Water seepage reduction in irrigation channel using the grouts of pozzolain and nano-bentonit هدف از اجرای پژوهش، کاربردها، مزیت‌ها و ضرورت انجام پروژه: در دهه‌های آینده، کشور ما با بحران آب روبرو خواهد شد. ازاینرو برنامه‌ریزی جهت پیشگیری آن بسیار حائز اهمیت است.کانال‌های انتقال آب که عمدتاً از بتن ساخته می‌شوند، در اثر وجود ترک‌های سطحی و عمقی که در آن‌ها ایجاد می‌گردد، آب در طول مسیر كانال به‌هدر می‌رود. طبق تحقیقات صورت گرفته، راند مان آب در كانال‌های آبیاری در بعضی از مناطق كشور زیر 50% است. از دلایل عمده‌ی این تلفات، قدیمی بودن این كانال‌ها است. در نتیجه، ترك‌های زیادی در بتن كانال ایجاد شده است. از طرف دیگر، نشت آب در بتن از طریق ترک‌ها، یکی از فاکتورهای کلیدی در تخریب بتن‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای است؛ به دنبال آن نشت در بتن می‌تواند اثر یخ‌زدگی، حمله سولفات‌ها، به طور خلاصه نفوذپذیری و خوردگی شیمیایی در بتن را افزایش دهد. کانال‌های آب هم از این قاعده مستثنی نیستند؛ چراکه کانال‌ها به طور مستقیم با آب و مواد نفوذپذیر در ارتباط هستند. هدف کلی از انجام طرح، آن است که با یک راهکار مناسب، بوسیله پرکردن ترک‌ها با مصالح نوین، نفوذ آب به خارج از کانال‌های آب قطع و یا به حداقل ممکن کاهش داده شود. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پژوهش در قالب تفاهم نامه ای فیمابین دانشگاه صنعتی اصفهان و شرکت آب منطقه ای اصفهان به مدت یکسال انجام می شود. انتخاب گروت: طرح اختلاط گروت بایستی به‌صورتی انتخاب گردد که علاوه بر مقاومت و دوام لازم، نفوذناپذیر باشد. همچنین، گروت ازخاصیت پرکنندگی برخوردار باشد؛ از روانی کافی برخوردار بوده وقادر باشد از منافذ ریز ترک‌ها عبور نموده و آن ها را به خوبی پر کند. روش اجراء: برای اجرای گروت بر روی سطح کانال‌ها، دو روش مورد بررسی قرار می‌گیرد. روش پرکنندگی به‌وسیله ریختن و پخش کردن و دیگری، روش پرکنندگی تحت فشار. تست‌های آزمایشگاهی: در آزمایشگاه، ابتدا نمونه‌های استوانه‌ای هم ضخامت با جداره کانال های واقعی ساخته شده، و پس از انجام عمل‌آوری و گذشت مدت زمان، تحت آزمایش شکافت (Splitting test) قرار می گیرند. تست‌های میدانی: کارایی روش برروی طولی از کانال، به‌صورت میدانی آزمایش می‌گردد. میزان نشت آب، قبل و بعد از گروت‌‌ریزی اندازه‌گیری شده و با یکدیگر مقایسه می‌شوند.