محیط زیست

منابع طبیعی
گردشگری طبیعت و اکوتوریسم
سطح‌بندی کشور بر اساس شاخص‌ها و جاذبه‌ها گردشگری
: بر اساس اسناد بالادستی و همچنین سیاست ها و برنامه ریزها، توسعه گردشگری در کشور از راهبردهای اساسی است. یکی از مسائلعمده در بخش گردشگری این است که کشور ایران در کنار تنوع و تعداد زیاد جاذبه‌های گردشگری در بخش‌های تاریخی (ملموس و ناملموس) و طبیعی و انسان ساخت‌، ولی شناخت کافی از تمامی آنها و در نتیجه نگاه یکپارچه به آنها چه در سطح ملی و چه در سطح مناطق وجود ندارد. یعنی مزیت‌های نسبی کشور در بخش گردشگری در سطح مناطق مشخص نیست و یا بسیار کلی است. این در حالی است که سیاست‌ها و برنامه‌ها و اقدامات در سطح مناطق در بخش گردشگری بایستی بر اساس مزیت‌های نسبی مناطق در حوزه گردشگری باشد. از طرفی برای برنامه‌ریزی گردشگری لازم است امکان مقایسه جاذبه‌ها ی مختلف با یکدیگر و ارزش‌گذاری آنها وجود داشته باشد، که در حال حاضر در خصوص بسیاری از جاذبه‌ها وجود ندارد. یکی از پیامدهای این این امر این خواهد بود که ممکن است برخی از سرمایه گذاری‌ها در بخش گردشگری درست انجام نگیرد (این مهم با اقدامات جزیره‌ای که در حال انجام است تشدید می‌شود). از طرفی می‌تواند بحث گردشگری را در برخی از مناطق بویژه جاهایی که دارای جاذبه طبیعی هستند را به بیراهه بکشاند و به سمت سوداگری اراضی ببرد. از طرفی با توجه به اینکه انواع گردشگری وجود دارد مانع از آن خواهد شد که برای مناطق مختلف کشور ماموریت‌های متناسب در حوزه گردشگری و با توجه به مزیت‌های نسبی آنها تعریف کرد. لذا به نظر می‌رسد اکنون که در ابتدای مسیر توسعه گردشگری در سطح کشور و مناطق آن هستیم، سطح‌بندی کشور بر اساس جاذبه‌های گردشگری و به تفکیک مناطق استان‌ها و شهرستان‌ها و بر پایه مدل‌ها و شاخص‌های گردشگری می‌تواند کمک شایانی به برنامه‌ریزی‌ها، تصمیم‌گیری‌ها، سرمایه گذاری‌ها و غیره کند. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها از نتایج این مطالعه که با بررسی‌های کتابخانه‌ای، نظرات کارشناسی و بررسی‌های میدانی و مستند‌سازی‌ها انجام خواهد شد، شناسایی تمامی جاذبه‌های گردشگری و عوامل جغرافیایی موثر بر گردشگری، امکان مقایسه، تهیه پایگاه داده، طبقه‌بندی و مقایسه ارزش‌گذاری جاذبه به تفکیک نوع جاذبه، سطح‌بندی کشور بر اساس مناطق جغرافیایی و بر پایه شاخص‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی، مهمترین جاذبه‌ها، کل جاذبه‌ها و .... انجام می‌گیرد. از مهمترین دستاوردهای این طرح می‌توان، توسعه یک پایگاه داده مکانمد بر روی جاذبه‌های گردشگری که امکان ارزش‌گذاری جاذبه‌ها را دارد، مشخص شدن مزیت‌های نسبی مناطق کشور در بخش گردشگری و بر پایه شاخص‌های توسعه گردشگری و به تفکیک جاذبه‌ها و شناسایی نقاط داغ گردشگری در بخش گردشگری خواهد بود. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: