مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی

دانشکده مهندسی مواد

ساخت فوم های کاتالیستی کربنی تقویت شده با نانولوله های کربنی (CNT)
مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری‌های شیمیایی
مهندسی مواد
فناوری نانو، محصولات مبتنی بر فناوری‌های شیمیایی
ساخت فوم های کاتالیستی کربنی تقویت شده با نانولوله های کربنی (CNT)
: در سنتز کاتالیست های ناهمگن معمولاً از یک بستر جامد استفاده می شود که ذرات فعال کاتالیستی روی سطح آن قرار می گیرد. مواد واکنش‌دهنده که معمولاً گازی یا مایع هستند در تماس با سطح این‌گونه کاتالیست ها واکنش کرده و ایجاد محصول می کنند. در نتیجه مواد با سطح ویژه بالا در فرآیندهای کاتالیزوری به دلیل سطح تماس زیاد مورد توجه است. بسترهای مورد استفاده می توانند شامل ذرات پودری یا فوم های متخلخل از جنس آلومینا، سیلیکا، الیاف یا نمد کربنی و نمد کربنی تقویت شده با نانولوله های کربنی باشند. نانولوله های کربنی می توانند سطح فعال بسیار زیادی را برای کاتالیست های کربنی فراهم کنند. روش های متنوعی برای ساخت کاتالیست ها مورد استفاده می باشد که از جمله آن ها می توان روش اشباع سازی، رسوب زایی آهکی، هم رسوبی و مخلوط کردن فیزیکی را نام برد. در این بین روش اشباع سازی متدوال ترین روش مورد استفاده برای ساخت کاتالیست می باشد. کاتالیست های ساخته شده به این روش کاربرد فراوانی در زمینه های مختلفی چون محیط زیست و کاهش آلایند ه های آب و هوا، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی دارند. از این رو بررسی ساخت کاتالیست هایی با پایه کربنی نه تنها می تواند به عنوان یک زمینه ی تحقیقاتی مطرح شود بلکه بررسی تأثیر وجود ذرات کاتالیزوری ایجاد شده بر این پایه ها قابل طرح می باشد. بنابراین در این پژوهش ساخت فوم های کاتالیستی کربنی تقویت شده با نانولوله های کربنی و مشخصه یابی آن ها و در ادامه امکان استفاده از این کامپوزیت ها به عنوان پایه کاتالیزور مورد بررسی قرار می گیرد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پژوهش طی قراردادی فیمابین دانشگاه صنعتی اصفهان و صندوق حمایت از پژوهشگران در حال انجام است. دستاوردهای این پژوهش در قالب مقالات کنفرانسی و بین المللی در مجلات خارجی به چاپ رسیده است. تصویری از سامانه طراحی و ساخته شده: