محیط زیست

دانشکده منابع طبیعی

محیط زیست
منابع طبیعی
ارزیابی و مدیریت اکوسیستم‌های آبی/ مدیریت منابع طبیعی و توسعه پایدار/ احیاء و بازسازی اکوسیستم‌های طبیعی تخریب شده
: هدف: جمع آوری اطلاعات پایه اکولوژیک اکوسیستم‌های ساحلی-دریایی استان هرمزگان و شناسایی مناطق با اهمیت اکولوژیک (IEAs) هدف فرعی: اجرای پایلوت تهیه طرح جامع حفاظت و مدیریت مناطق ساحلی استان هرمزگان جهت تعمیم به 6 استان ساحلی دیگر کاربرد: استفاده از اطلاعات پایه اکولوژیک در " تدوین و اجرای طرح جامع حفاظت و مدیریت مناطق ساحلی جنوب جمهوری اسلامی ایران" ضرورت: با توجه به حضور اکوسیستم‌های منحصر به فرد، غنای گونه‌ای و حضور گونه‌های اندمیک، حفاظت از این اکوسیستم‌ها ضروری است که بایستی در قالب یک طرح جامع حفاظت و مدیریت مناطق ساحلی انجام پذیرد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پروژه به زعم معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اولین پایش سیستماتیک و جامع اکوسیستم‌های ساحلی-دریایی ایران است. در این پروژه کلیه اطلاعات حال حاضر در بخش‌های آبسنگ‌های مرجانی (جزایر لاوان و شیدور)، پستانداران دریایی، لاکپشت‌های دریایی، پرندگان، بستر علف‌ها و جلبک‌های دریایی، جنگل‌های مانگرو، سواحل گلی و ماسه‌ای در سواحل استان هرمزگان طی یک سال کار مداوم میدانی توسط حدود 50 متخصص انجام شد. نتایج پروژه نشان داد که اکثر اکوسیستم‌های ساحلی استان هرمزگان به شدت تحت انواع تنش‌ها بویژه تغییر اقلیم, علاوه بر آلودگی‌های نفتی هستند، بطوریکه آبسنگ‌های مرجانی بیشترین اثر را دریافت نموده و بیش از 70 درصد مرجان‌های جزایر لاوان و شیدور در سال‌های اخیر بطور کلی تخریب شده‌اند. جنگل‌های مانگرو نیز به شدت تحت تاثیر آلودگی‌های نفتی و تغییر اقلیم هستند و در سال‌های اخیر بخش‌هایی از اکوسیستم تخریب شده است. با این‌حال، این اکوسیستم‌ها هنوز از تنوع زیستی غنی و گونه‌های اندمیک حمایت می‌کنند. پتانسیل‌ها و زمینه‌های پژوهشی در افق پیش رو جمع آوری اطلاعات پایه اکولوژیک اکوسیستم‌های ساحلی-دریایی و شناسایی مناطق با اهمیت اکولوژیک (IEAs) برای 6 استان ساحلی باقیمانده ارزیابی تغییرات اقلیمی بر اکوسیستم‌های ساحلی همچون جنگل‌های مانگرو، آبسنگ‌های مرجانی، بستر علف‌ها و جلبک‌های دریایی در پروژه فوق پستانداران دریایی مقیم سواحل استان هرمزگان پایش شده‌اند، با این‌حال، این پروژه می‌تواند در استان‌های دیگر انجام شود. همچنین، شناسایی پستانداران دریایی مهاجر از جمله نهنگ‌ها و دولفین‌ها انجام نشده است که می‌توان در افق پیش رو بر روی آن متمرکز شد. این از اولویت‌های اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان است. ارزیابی اثرات تغییرات اقلیمی بر مانگروها بسیار جدی است، اما این منوط به توسعه یک روش برای تعیین سن درخت حرا می‌باشد که تاکنون در دسترس نیست. هم اکنون با همکاری با دانشگاه فرایبورگ آلمان بر روی این مهم متمرکز شده‌ایم. به نظر می‌رسد در شرف رسیدن به نتایج هیجان انگیز هستیم. ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر روی مرجان‌ها نیز بسیار مهم است که پایگاه داده این پروژه به همراه ورود به استفاده از دیدگاه‌های "ارزیابی دوایر سالانه مرجان‌ها" کمک شایانی در این زمینه خواهد کرد. بطورکلی، در حال حاضر، انجام این پروژه افق‌های روشنی در همکاری‌های بین‌المللی چه با جایکا (ژاپن) و چه با دانشگاه فرایبورگ آلمان را بوجود آورده است.