مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی

مهندسی نساجی
تولید
تولید نخ اکریلیک آنتی باکتریال مورد استفاده در فرش ماشینی
: صنعت نساجی یکی از صنایع مرتبط با بهداشت افراد در هر گروه سنی و اجتماعی به حساب می آید. منسوجات بدلیل داشتن سطح ویژه بزرگ با چسبندگی خوب و خاصیت ذخیره سازی آب، شرایط ایده آلی برای سکونت و رشد میکروارگانیزم ها فراهم می کنند. تکمیل های ضد باکتری تخریب میکروبی الیاف نساجی را محدودکرده، همچنین میزان رشد و شیوع باکتری و ایجاد بو ضمن تخریب میکروبی تعرق را کاهش داده و نهایتا از انتقال و گسترش عوامل بیماری زا جلوگیری می کنند تا از سلامت مصرب کنندگان محافظت گردد. هدف از این طرح تولید فرش های آنتی باکتریالی بودکه بتوانند به عنوان کف پوش در محل های پرتردد که احتمال تجمع میکروب و ایجاد بوی نامطبوع وجود دارد همانند مساجد، مهد کودک ها، نمازخانه ها، بیمارستان ها و غیره مورد استفاده قرار گیرد. تاکنون سابقه ای از آنتی باکتریال کردن نخ های اکریلیک فرش های ماشینی وجود نداشته و موارد موجود بر روی نخ های پلی استر و پلی پروپیلن و تماما با استفاده از نانوذرات فلزی در کنار یک بیندر بوده است و استفاده از این روش بر روی نخ اکریلیک برای اولین بار گزارش می گردد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در این روش الیاف و یا نخ قالی در حین پروسه تولید با مواد آنتی باکتریال عمل می شود بگونه ای که مواد در درون الیاف نفوذ کند و بالاترین راندمان و ماندگاری ماده ضد میکروب حاصل شود. ماده آنتی باکتریال در حین پروسه ریسندگی - بافندگی به الیاف اعمال می شود به گونه ای که خاصیت ایجاد شده فقط در سطح فرش نیست. همچنین از این مواد در فرایند غوطه وری حین رنگرزی علیرغم ساده تر بودن پروسه استفاده نگردید که حضور ماده آنتی باکتریال در پساب به حداقل ممکن برسد. ماده استفاده شده به تنهایی یا در ترکیب با مواد کمکی همراه تاثیر منفی بر روی رنگ، زیر دست ، نرمی، درخشش و استحکام الیاف و یا نخ نداشته و مقاومت سایشی مطلوبی را نشان داده است و همچنین در برابر عملیات هیت ست شدن نخ ها مقاوم است. فرش تولیدی خاصیت بالای 99% آنتی باکتریالی در برابر دو باکتری گرم مثبت S.aureus و گرم منفی E.coli دارا بود. خاصیت آنتی باکتریال فرش در برابر 3 بار شستشو در دمای 45 درجه سانتیگراد و پس از اعمال تست سایش در سطح بالای 90% باقی ماند. این پژوهش طی قرار دادی فیمابین دانشگاه صنعتی اصفهان و شرکت تولیدی و صنعتی رسول اصفهان (قالی سلیمان) انجام گرفته و نمونه فرش صنعتی آنتی باکتریال تولید گردیده است و پس از تایید نوآوری محصول و تایید نتایج در آزمایشگاه های مرجع تحت عنوان شرکت دانش بنیان در حال ثبت است.