محیط زیست

مهندسی نساجی
شیمی و صنایع وابسته
تولید مواد رنگی شناساگر برای رطوبت و هوا
: شناساگرها کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. استفاده از شناساگرهای مختلف برای شناسایی تغییرات محیطی مانند حرارت، تغیرات شیمیایی محیط، رطوبت و نور در صنایع محتلف شیمیایی رایج است. که معمولا با استفاده از واکنش های شیمیایی و اکسیداسیون و احیا در رنگزا تغییر رنگ به وجود می آید. همچنین در این زمینه صنایع دیگر مانند بسته بندی نیز از این شناساگرها برای تولید بسته بندی های حساس و ویژه استفاده مینمایند. شناساگرها با توجه به حساسیت و دامنه اندازه گیری نوسانات و راحتی کاربرد، طیف وسیعی از مواد و کاربردها و همچنین قیمت را در برمیگیرند. این مواد رنگی میتوانند در بسته بندی مواد بهداشتی و دارویی استریل شده استفاده گردند و باز شدن و غیر استریل بودن یا در معرض تخریب قرار گرفتن پانسمان ها و داروها را مشخص نمایند. از شناساگرهای رنگی در بسته بندی مواد غذایی فاسد شدنی در برابر هوا و به عنوان نشانگر انقضای مصرف نیز استفاده می شود. درپژوهش حاضر از یک روش با قیمت تمام شده به نسبت پایین و قابل انجام با فرایندهای متعارف شیمیایی، یک ماده رنگی شناساگر ساخته شد که نسبت به در معرض هوا قرار گرفتن ، حساس است. این نوع ماده رنگی، قابلیت کاربرد در بسته بندی مواد غذایی و دارویی به عنوان شناساگر برای با ز شدن بسته بندی را داراست. همچنین این شناساگر قابلیت استفاده در صنایع نفت و گاز برای شناسایی هوا و رطوبت در محیط را دارد. این شناساگر، تغییر رنگ از قرمز به آبی را در مدت زمان نسبتا کوتاهی نشان میدهد و تغییر رنگ کاملا مشخص است. تحقیقات بیشتر در بهینه سازی و تولید شناساگرهای رنگی مختلف جهت ایجاد پاسخ های رنگی مناسب در برابر زمان و میزان در معرض هوا قرار گرفتن در ادامه این پروژه در جریان است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پژوهش به عنوان دو پروژه لیسانس و بخشی از یک پروژه دکتری در دانشکده نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان، به انجام رسیده و تحقیقات بر روی بهینه سازی، کاربرد، تثبیت و گسترش آن همچنان ادامه دارد. فرایندهای سنتز جدا سازی، خالص سازی این ترکیب صورت گرفته و ترکیب پایدار به دست آمده است.. همچنین قابلیت استفاده از این ماده در بستر های مختلف در حال تحقیق است. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط ماده شناساگر رنگی تولید شده به رنگ اصلی قرمز که در مجاورت هوا در حال تغییر رنگ به آبی است.