رادار، مراقبت پرواز، صنایع دفاعی و صنایع هوائی

مهندسی نساجی
هوا-فضا و جذب رادار
تولید الیاف كربن لایه نشانی شده با نیكل مورد استفاده در مواد جاذب رادار
: الیاف کربن یکی از پر کاربرد ترین الیاف در صنایع هوا-فضاست که جزء دسته الیاف با کارایی بالا به شمار می رود. از خصوصیات این الیاف می توان به استحکام بالا، ضریب انبساط گرمایی پایین، رسانایی جریان الکتریکی مناسب و مقاومت ضربه ای کم اشاره نمود. یکی از کاربردهای الیاف کربن در صنایع هوا-فضا جذب امواج مایکروویو و محافظت در برابر تداخل امواج الکترومغناطیسی است. تداخل امواج الکترومغناطیس پدیده ای مضر است که در آن سیگنال تحت تاثیر امواج الکترومغناطیسی قرار می گیرد و با قرار دادن تراشه های جاذب امواج الکترومغناطیس می توان از این اتفاق جلوگیری نمود. همچنین سیستم های راداری امواج را به اطراف ساطع می کنند و پس از برخورد به جسم به سمت گیرنده منعکس می شوند و طبق امواج بازگشتی، شی بر روی مانیتور به نمایش در می آید. حال اگر یک جسمی این قابلیت را داشته باشد که در یک فرکانس مشخص این امواج را جذب نماید، به اصطلاح خاصیت رادارگریزی پیدا خواهد کرد. یکی از معایب الیاف کربن برای کاربرد در صنایع هوا-فضا خواص الکتریکی و مغناطیسی پایین آن است. به منظور افزایش خواص الکتریکی و مغناطیسی مواد کربنی، از ترکیب آن با مواد دیگر استفاده شده است که به صورت کامپوزیت، لایه نشانی با ماده ای با خصوصیات الکترومغناطیسی بالا و ترکیب با ماده مورد نظر و سپس تولید آن است. لایه نشانی نیکل به دلیل مقاومت پوششی و مقاومت در برابر خوردگی بالا، استحکام بالا و خواص الکتریکی و مغناطیسی فوق العاده جای خود را در صنعت باز نموده اند. اگر چه استفاده از نیکل باعث افزایش هزینه خواهد شد اما خواص بی نظیری می توان از آنها گرفت. بنابراین با تولید لایه الیاف كربن لایه نشانی شده با نیكل می تان به خواص الكترومغناطیس جذب رادار بالا دست یافت. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در حال حاضر مبانی و اصول علمی این پژوهش در قالب پروژه دانشجویی کارشناسی ارشد در سطح آزمایشگاهی انجام و منجر به تولید محصولی با كارایی جذب رادار بالا شده است. الیاف كربن لایه نشانی شده با نیكل در این طرح دارای یكنواختی لایه بالاتر از نمونه های تجاری خارجی شده است. همچنین نمونه تولیدی دارای عرض باند و كمینه اتلاف بسیار مطلوب تر از نمونه های جاذب رادار است. در ادامه پیش بینی شده است با تامین هزینه، نتایج و محصولات طراحی شده به مقیاس های نیمه صنعتی و صنعتی گسترش داده شوند.