محیط زیست

مهندسی نساجی
افزایش بهره وری كارخانجات تولید فرش ماشینی
تولید الیاف كربن فعال از ضایعات كراخانجات تولید فرش ماشینی
: امروزه بازیافت مواد و حفاظت از محیط زیست از مهترین مسائل جوامع انسانی به شمار می روند. محدودیت ذخائر مواد خام خصوصا نفت، گاز و زغال سنگ که نیرو محرکه صنایع مختلف می باشد سبب شده تا بشر در اندیشه راه هایی برای استفاده مفیدتر از این ذخائر باشد. یکی از چاره اندیشی ها، بازیافت مواد هدر رفته در صنایع می باشد که سبب صرفه جویی در مصرف مواد اولیه شده و هزینه های تولید را کاهش می دهد. آلودگی محیط زیست از جمله الودگی آب و هوا خطرات جدی برای موجودات کره زمین ایجاد کرده است. متاسفانه به دلیل گسترش صنایع و استفاده از ترکیبات شیمیایی متنوع در صنعت و ورود قسمتی از این ترکیبات از طریق هوا و پساب ها به محیط زیست، نگرانی ها و پیچدگی های مبارزه با این خطر جدی بسیار دشوارتر گردیده شده است. مواد کربن فعال نقش مهمی در بازیافت مایعات و گازها و همچنین پالایش محیط زیست از آلودگی ها ایفا می کند. بنابراین مصرف سالیانه این محصولات در سال های اخیر رشد قابل توجهی کرده است. یكی از چالش های اساسی كارخانجات تولید فرش ماشینی، هدر رفت بسیار زیاد مواد اولیه بصورت ضایعات است كه عموما به عنوان ضایعات دورانداز به شمار رفته و حتی برخی مواقع از بین بردن آن ها برای كارخانجات هزینه های زیادی را به همراه خواهد داشت. حال اگر بتوان این ضایعات را به شكل الیاف كربن فعال درآورد می توان ارزش افزوده فوق العاده ایی را برای این كارخانجات بوجود آورد. این الیاف بدلیل تخلخل بالا و نیز خواص الكتریكی مناسب توانایی استفاده در تصفیه آلودگی های صنعتی، کنترل آلودگی هوا، جذب گازهای اسیدی، تصفیه فاضلاب، تصفیه آب های زیرزمینی، تصفیه آب های آشامیدنی، حذف فلزات سنگین، حذف بخارات جیوه، حذف ترکیبات آلی فرار، حذف فنل و ترکیبات فنلی، بازیابی طلا، ذخیره سازی انرژی، جذب صوت، پانسمان زخم، محافظت شخصی و حوزه سلامت و درمان را دارد. بناربراین امید می رد با تلید الیاف كربن فعال از ضایعات، بتوان محصولاتی با قابلیت عرضه در بازارهای جهانی و افزایش تنوع محصولات كارخانجات فرش ایجاد نمود. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در حال حاضر مبانی و اصول علمی این پژوهش در قالب پروژه دانشجویی كارشناسی و کارشناسی ارشد در سطح آزمایشگاهی در حال انجام بوده و نتایج اولیه نشان دهنده ممكن بودن این فرآیند است. در ادامه پیش بینی شده است با تامین هزینه و انعقاد قرارداد با شركت های فعال در این حوزه، بتوان نتایج و محصولات طراحی شده به مقیاس های نیمه صنعتی و صنعتی گسترش داده شوند.