کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی

منابع طبیعی
حوزه تولیدات دام، طیور، آبزیان، زنبور عسل و گرده‌افشان
تولید تخم تریپلویید (عقیم) تمام ماده با استفاده از روش غیرالقایی
: ماهیان ماده به هر حال در سنین بالاتر و اوزان بیشتر به بلوغ جنسی می‌رسند، پدیده بلوغ جنسی، یک مساله نامناسب در بحث پرورش ماهی محسوب می‌شود .چراکه انرژی حاصل از خوراک به مصرف تولید تخمدان و اجزای غیرقابل مصرف خواهد رسید. لذا تولید ماهیان عقیم دارای ارزش اقتصادی است. در گذشته از روش غیرمستقیم و از طریق احتباس گویچه قطبی در زمان‌های خاص بعد از بارورسازی تخم‌ها به این منظور استفاده می‌شد که مشکلاتی را به همراه داشت که مهمترین آنها، تلفات متاثر از شوک و کامل نبودن راندمان تولید بود. در این روش از ماهیان نر تتراپلویید xx استفاده می‌شود، این ماهیان گامت دیپلویید تولید می‌کنند که با آمیزش با تخمک هاپلویید، جنین 3N کروموزومی و عقیم تمام ماده تولید می‌کند. با استفاده از فناوری‌های محلول لقاح و بالغ کننده، می‌توان از یک ماهی نر برای بارورسازی حدود 500 هزار قطعه تخمک استفاده کرد و نیاز کشور را با تولید حدود 50 میلیون تخم تریپلویید غیرالقایی ارتقا داد. فعالیت‌های پیش رو بهینه‌سازی شوک حرارتی و تعیین FCI برای تعیین زمان شوک‌دهی به تخم و القای تتراپلوییدی، بهینه‌سازی تیمار هورمونی برای القای تغییر جنسیت و تولید ماهیان نر XX تتراپلویید، تعیین ابعاد سلولی اسپرم در ماهیان تتراپلویید و مقایسه ان با انواع دیپلویید ارزیابی میزان فعالیت و قابلیت نگهداری اسپرم دیپلویید و تعیین دستورالعمل بارورسازی تخمک‌ها با اسپرم دیپلویید ناشی از ماهیان تتراپلویید. تولید ماهیان تمام ماده در کپور معمولی و ماهی فیتوفاگ از دیگر فعالیت‌های آتی در صنعت شیلات خواهد بود که در دستورکار قرار دارد.