محیط زیست

دانشکده مهندسی نساجی

تهیه سازه لیفی جاذب با کارایی بالا جهت حذف آلوگی های رنگی از پساب کارخانجات نساجی
محیط زیست
مهندسی نساجی
پساب های نساجی و حذف آلودگی های رنگی از آنها
: امروزه به دلیل اهمیت محیط زیست و آلودگی ناشی از رنگ در پساب های نساجی استفاده از یک جاذب با کارایی بالا بسیار مورد نیاز صنایع نساجی است. رهاسازی پساب بدون تصفیه مناسب به درون جریان آب مانند رودخانه و دریاچه به دلیل چگالی بالای رنگ، آسیب شدیدی به موجودات آبزی و محیط زیست و هم چنین انسان وارد می کند بنابراین حذف رنگزاها از پساب صنعتی به یک هدف مهم تبدیل شده است. برای دست یابی به این هدف محدودیت هایی شامل اندازه بزرگ مولکول های رنگ و پایداری بالای آن به عنوان یک اکسیدکننده غیربیولوژیکی وجود دارد. صنایع مصرف کننده رنگ مانند کارخانه های نساجی حجم وسیعی آب و رنگ استفاده می کنند و فقط نیمی از رنگ ها از طریق تصفیه پساب فاضلاب رنگی برطرف می شوند. امروزه روش های متفاوتی برای برطرف سازی رنگ وجود دارد اما استراتژی جذب به دلیل راندمان بالا ، هزینه تولید پایین ، فرایند تولید آسان و سرعت جذب به طور گسترده استفاده می شود. یک جاذب خوب باید دارای ساختار متخلخل باشد. این نوع ساختار دارای سطح تماس بالا است که زمان رسیدن به تعادل را کاهش می دهد. به طورکلی ظرفیت جاذب غالبا به خواص سطحی مانند سطح مخصوص و گروه های عاملی وابسته است. انواع متفاوت جاذب شامل پلیمر، زئولیت، کربن فعال، کربن نانوتیوب، بنتونیت، کیتوسان کراس لینک شده، غشا سلولزی ، پوست پرتغال وغیره مورد استفاده قرار گرفته اند. با این وجود جاذب ها جهت حذف رنگزاها از پساب با چالش های متفاوتی مانند بازده بالا، قابلیت بازیافت، جداسازی آسان ، مقرون بصرفگی و ظرفیت جاذب مناسب روبرو هستند. بنابراین به شدت به جاذب پیشرفته با ویژگی هایی مانند عدم سمیت ، هزینه پایین ، راندمان بالا، جداسازی آسان و قابلیت بازیافت بالا نیاز است. در این پژوهش، تهیه سازه لیفی منعطف جاذب با کارایی بالا با استفاده از بارگزاری نانوساختار ایروژل بر روی سطح منسوج مورد بررسی قرار می گیرد. استفاده از نانوساختار ایروژل به عنوان یک جاذب عالی به دلیل ویژگی هایی مانند تخلخل بالا، سطح مخصوص بالا، چگالی پایین ، هزینه پایین تولید و زیست سازگاری خوب می تواند میزان جذب آلودگی های رنگی از پساب توسط منسوج را تا حد زیادی افزایش داده و آن را به یک جاذب با کارایی بالا و منعطف جهت رفع آلودگی ها از پساب های نساجی تبدیل کند.