محیط زیست

محیط زیست
منابع طبیعی
تغییر اقلیم (آشکارسازی، پیش‌بینی، مدل‌سازی و سازگاری)- موج‌های گرمایی دریایی
: دمای سطحی اقیانوس‌ها و دریاها به عنوان یکی از محرک‌های اصلی تغییرات آب و هوایی و مهمترین متغیر موثر بر اکوسیستم‌های دریایی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییرات دمای سطحی دریای خزر در ناحیه ساحلی شمال کشور انجام شد. با توجه به اهمیت دریای خزر در تولیدات شیلاتی، که مهمترین آنها تولید خاویار است، و تاثیر تغییرات دمای سطح بر اکوسیستم دریایی و همچنین تاثیر آن بر آب و هوای منطقه شمال، بررسی روند دمای سطحی خزر تحت تغییرات اقلیمی ضروری است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها مطالعه حاضر به تغییرات دمای سطحی آب دریای خزر در حاشیه شمال ایران در دوره 1980 تا 2016 پرداخت. نتایج نشان داد نه تنها دمای سطح آب در منطقه رو به افزایش است بلکه فراوانی دماهای حدی نیز به ویژه در فصل تابستان نسبت به گذشته بیشتر شده است. افزایش دما و افزایش دماهای حدی یک تهدید برای اکوسیستم دریای خزر محسوب می‌شود. به ویژه آنکه این افزایش به ذخایر جانوری مهم مانند ماهیان خاویاری لطمه وارد کرده و می‌تواند اقتصاد دریایی را در آینده دچار افت شدید کند. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط:

Beyraghdar Kashkooli, O., Ghadami, M., Amini, M., Modarres, R. 2019. Spatiotemporal variation of the southern Caspian Sea surface temperature during 1982–2016. Journal of Marine Systems 193, 126-136