محیط زیست

دانشکده منابع طبیعی

تحلیل ریسک و مدل‌سازی پدیده‌های حدی (گردو غبار)
محیط زیست
منابع طبیعی
تغییر اقلیم (آشکارسازی، پیش‌بینی، مدل‌سازی و سازگاری)
تحلیل ریسک و مدل‌سازی پدیده‌های حدی (گردو غبار)
: پژوهش جامع در خصوص فراوانی طوفان‌های گرد و غبار به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک کمتر در مقیاس کشوری انجام شده است. آگاهی از تغییرات فصلی و سالانه در منطقه به منظور مدیریت و پیش بینی طوفان‌های گرد و غبار ضرورت دارد. تعیین فصل وقوع و احتمال و روند افزایشی یا کاهشی در وقوع طوفان‌های گرد و غبار به برنامه‌ریزی بهتر مقابله با اثرات آن و پیش‌بینی وقوع طوفان کمک می‌کند. مزیت مهم این تحقیق، تعیین مناطق در معرض ریسک وقوع و روند آن در سال‌های گذشته و آینده است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در این تحقیق فراوانی طوفان‌های گرد و غبار و روند سالانه و فصلی آنها در منطقه خشک و نیمه خشک کشور تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان داد در مناطق جنوبی از جنوب شرق تا جنوب غرب روند فراوانی طوفان‌های گردو غبار در حال افزایش است. هرچه به سمت مرکز منطقه خشک و شمال آن حرکت می‌کنیم فراوانی وقوع طوفان‌های گردوغبار، روند افزاشی خود را از دست می‌دهند. همچنین فصل وقوع طوفان در کل ناحیه خشک و نیمه خشک مرکزی ایران تعیین و نقشه‌های آنها به همراه روند پهنه‌بندی گردید. آینده پژوهی و افق‌های پیش رو طوفان‌های گرد و غبار به عنوان یکی از بلایای طبیعی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان شناخته می‌شود. گرچه اثرات انسانی بر فعالیت طوفان‌های گرد و غبار موثر است، تاثیر عوامل اقلیمی نیز وقوع طوفان‌های گرد و غبار را تشدید می‌کند. با توجه به وجود مناطق وسیع در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران و فراوانی گرد و غبار در کشور لازم است مطالعات جامع‌تری در خصوص منشایابی، تاثیر انسانی و بیان‌زایی و تلفیق آن با تغییرات اقلیمی به ویژه خشکسالی در خصوص برنامه‌ریزی مدیریت و کاهش طوفان‌های گرد و غبار در آینده مورد توجه قرار بگیرد. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط:

Modarres, R., Sadeghi, S. 2018. Spatial and temporal trends of dust storms across desert regions of Iran. Natural Hazard, 90: 101–114, DOI: 10.1007/s11069-017-3035-8