محیط زیست

مدیریت منابع آب
مهندسی عمران
هیدرولوژی و مدیریت جامع منابع آب در مقیاس حوضه های آبریز
Development of a State of the Basin Report for the Zayanderud Basin, Iran. هدف از اجرای پژوهش، کاربردها، مزیت‌ها و ضرورت انجام پروژه: با توجه به محدودیت های نسبی منابع آب در اغلب مناطق کشور به ویژه در فلات مرکزی ایران و نیز بارگذاری های جمعیتی، صنعتی و کشاورزی در این منطقه، مدیریت منابع آب در حوضه آبریز زاینده رود به عنوان یکی از اصلی ترین حوضه های فلات مرکزی کشور با پیچیدگی های خاصی مواجه شده است. بررسی دقیق منابع آب تجدیدپذیر موجود اعم از سطحی و زیرزمینی، آبهای انتقالی به حوضه و نیز خروجی از حوضه، وضعیت مصارف آب در بخشهای مختلف به ویژه کشاورزی و صنعت، اثرات تغییرات اقلیم بر منابع آب، مشکلات اجتماعی و اقتصادی ناشی از کم آبی، بررسی پایداری رودخانه زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی، بررسی نظام های حقوقی تقسیم آب به مصرف کنندگان مختلف و نهایتا بررسی وضعیت موجود مدیریت منابع آب در این حوضه از جمله اهداف این تحقیق می باشد که به صورت مشترک با محققیان دانشگاه دلف هلند و با اعتبار سازمان محیط زیست آلمان انجام می شود. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پژوهش در قالب تفاهم نامه ای فیمابین دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه دلف هلند به مدت یکسال انجام می شود. اعتبار این طرح توسط سازمان حفاظت محیط زیست آلمان در قالب همکارهای بین وزارت نیرو و آن سازمان ذیل پروژه های کاهش اثرات تغییر اقلیم در کشورهای در حال توسعه تامین شده است. این پروژه تحقیقاتی دارای دو فاز است. در فاز اول در طی 3 ماه به جمع آوری، پردازش و نهایی نمودن داده های مورد نیاز اعم از هواشناسی، هیدرولوژی، منابع و مصارف آب و نهایتا حقوق آب پرداخته می شود. در فاز دوم در طی 9 ماه به بررسی مسایل و مشکلات تامین آب برای بخشهای مختلف به ویژه محیط زیست رودخانه و تالاب بین المللی گاوخونی پرداخته خواهد شد. تبعات اجتماعی تنازعات آبی در منطقه و مشکلات حقوقی این بخش، انتقالهای آب بین حوضه ای، ایجاد ریزگردها ناشی از خشکی تالاب گاوخونی، کاهش اشتغال در بخش کشاورزی، ناپایداری جریان در رودخانه زاینده رود از جمله موضوعاتی است که در این طرح بطور جامع بررسی می شود. تشکیل کارگاههای حضوری با کلیه ذینفعان و ذیمدخلان در این حوضه از جمله فعالیتهای فاز دوم این طرح تحقیقاتی است. در نهایت جمع بندی از وضعیت حوضه آبریز زاینده رود در قالب کلی زیرسیستم های طبیعی، اقتصادی-اجتماعی و نهادی ارایه خواهد شد.