Skip to main content
x

محور پژوهش

کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی

دانشکده / پژوهشکده

دانشکده منابع طبیعی

عنوان

بررسی امکان آبزی پروری در آب‌های شور داخلی
بررسی امکان آبزی پروری در آب‌های شور داخلی
محور پژوهش
کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی
پژوهشکده/دانشکده
منابع طبیعی
حوزه پژوهش
حوزه تولیدات دام، طیور، آبزیان، زنبور عسل و گرده‌افشان
عنوان
بررسی امکان آبزی پروری در آب‌های شور داخلی
هدف از اجرای پژوهش، کاربردها، مزیت‌ها و ضرورت انجام پروژه
: هدف از این ایده، بررسی امکان بهره‌برداری از منابع آبهای شور داخلی برای پرورش آبزیان در راستای افزایش تولید، بهره برداری بهینه از منابع موجود و ایجاد اشتغال بخصوص برای کشاورزانی که در سال های اخیر به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگی ها امکان دسترسی به آب شیرین کافی برای انجام فعالیت های کشاورزی را ندارند می باشد. آگاهی همگانی نسبت به اولویت های منابع غذایی حاصل از آبزیان و رشد جمعیت در دهه های اخیر درکشور ما باعث افزایش مصرف سرانه آبزیان و تقاضای بیشتر بازار مصرف شده است. در این راستا پرورش آبزیان نیز در کشور توسعه خوبی پیدا کرده است. اما متاسفانه این توسعه بیشتر متکی به استفاده بیش از حد از آب‌های شیرین و با کیفیت چشمه ها و رودخانه های مناطق کوهستانی می باشد. از آنجایی که از یک سو ایران کشور خشک و کم بارشی می باشد که تامین آب با کیفیت برای جمعیت رو به رشد آن در سال های آتی یکی از بزرگترین چالش های مدیریت کشورخواهد بود و از سوی دیگر روش ها و سیستم های بکار گرفته شده در آبزی پروری در کشور ما بروز و مناسب نبوده و منجر به آلودگی منابع آبی در حدی که قابلیت مصارف انسانی آن را بشدت کاهش می دهد می باشد، توجه به منابع آبی فاقد ارزش برای مصارف مستقیم انسانی و سوق دادن فعالیت آبزی پروری به سوی این آب‌ها با تکنولوژی ها و روش های نوین می تواند گام موثری در جهت پیشگیری و به تاخیر انداختن بحران آب شرب در کشور گردد. لذا وظیفه مراکز علمی و تحقیقاتی است که قدری پیشتر حرکت کرده و راهکارهای مناسب برای جلوگیری از اینگونه مشکلات را یافته و آن را در اختیار جامعه قرار دهند. بهره برداری از منابع آبی که قابل استفاده مستقیم به وسیله انسان نبوده و حتی برای مصارف کشاورزی نیز دارای محدودیت های زیاد می باشد در کنار بکار گیری روش های جدید و استفاده از گونه های جدید آبزیان سازگار با این آب‌ها علاوه بر کاهش بهره برداری بیش از حد از منابع آبی با کیفیت و در مقابل بهره برداری بهینه از آبهای بی کیفیت برای شرب و کشاورزی و ایجاد فرصت های شغلی جدید باعث افزایش تولید نیز خواهد شد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در راستای رسیدن به اهداف فوق فعالیت هایی در غالب رساله های دانشجویان دکتری تعریف و در حد پایلوت در دانشگاه انجام گردیده و یا در حال انجام است. امید می رود با حمایت بیشتر دانشگاه و سایر ارگان های ذیربط امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی تکمیل و انجام تحقیقات تا رسیدن به مرحله تجاری‌سازی و معرفی به بخش خصوصی فراهم گردد. 1- اولین تحقیق انجام شده در این راستا پرورش ماهی تیلاپیا با استفاده از آب لب شور ناحیه شرق اصفهان در سیستم بیوفلاک می باشد که در یک رساله دکتری شیلات تحت عنوان " فناوری بیوفلاک در پرورش ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) در آب شیرین و لب شور" با موفقیت انجام شده و در شرف دفاع می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق بخصوص با توجه به حد اقل نیاز به مصرف آب (در طی تحقیق هیچگونه تعویض آبی در سیستم صورت نگرفته است لیکن در اشل تولید انبوه با توجه به طولانی تر بودن دوره پرورش و تولید متراکم بنظر می‌رسد نیاز به تعویض حدود 5% از حجم آب خواهد بود) می تواند گام مهمی در صرفه جویی در مصرف آب و افزایش تولید در واحد های پرورشی باشد. 2- تحقیق دوم بررسی امکان پرورش ماهی دریایی "سی بس آسیایی" با استفاده از آب لب شور می باشد که طی رساله دکتری دیگری تحت عنوان " ارزیابی جایگزینی آرد ماهی با آرد لارو سوسک زرد به عنوان منبع پروتئین در جیره ماهی سی باس آسیایی" تعریف شده و مراحل آزمایشگاهی آن آغاز گردیده است. موفقیت در انجام این تحقیق علاوه بر بررسی امکان استفاده از منابع پروتئینی حاصل از لارو حشرات در جیره غذایی این ماهی (با هدف وابستگی کمتر به آرد ماهی در جیره غذایی آبزیان و تنوع بخشی به منابع پروتئینی قابل استفاده در خوراک آبزیان)، با توجه به انعطاف‌پذیری این گونه نسبت به تغییر شرایط زیست و سازگاری به شرایط پرورش در محیط های محصور و تراکم پذیری خوب می‌تواند گام موثری در جهت معرفی گونه های جدیدپرورشی به پرورش دهندگان ماهی در آب‌های شور داخلی، ایجاد اشتغال جایگزین برای کشاورزان ناحیه شرق اصفهان و مناطق مشابه و افزایش تولید باشد. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط:








پرورش ماهی در كنار كشاورزی

تصاویر پروژه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی