محیط زیست

منابع طبیعی
اکولوژی صنعتی
ایجاد اکو پارک صنعتی و فناورانه اصفهان به عنوان یک اکوسیستم نوآور
: مفهوم توسعه پایدار بیانگر ضرورت اتخاذ برنامه‌های راهبردی )تهاجمی و رقابتی( برای حفاظت از محیط زیست است، یعنی استفاده از ظرفیت‌ها (نقاط قوت و فرصت‌ها) برای برطرف کردن و سامان‌دهی مسائل و مشکلات (ضعف‌ها و تهدیدها). همچنین این مفهوم تاکید بر نگاه سیستمی به کلیه فعالیت‌های مستقر در یک منطقه به جای نگاه انفرادی دارد. در این راستا (نیل به توسعه پایدار) و با محوریت فعالیت‌های صنعتی مفاهیم کاربردی بسیار خوبی در دهه‌های گذشته توسعه پیدا کرده‌اند. مفهوم اکولوژی صنعتی که پیاده کردن آن با تاکید بر انرژی و مواد بویژه برای صنایع بزرگ در نظر گرفته شده یکی از این تدابیر است. همچنین مفهوم اکوپارک صنعتی که در اصل همان مفهوم اکولوژی صنعتی برای یک ناحیه با تنوعی از فعالیت‌های صنعتی، علمی، کشاورزی و خدماتی و تاکید بر نگاه یکپارچه و هم افزا به آنها دارد از دیگر مفاهیم کاربردی برای نیل به توسعه پایدار است. از سوی دیگر یکی از ماموریت‌هایی که در بحث فناوری در استان اصفهان دنبال می‌شود ایجاد کریدور علم و فناوری است، کریدورهای علم و فناوری، شبکه‌ای انبوه و سازمان یافته از امکانات علمی، صنعتی، تولیدی، آزمایشگاهی، تحقیقاتی، زیرساخت‌های ارتباطی و افراد و اطلاعات هستند که ماموریت‌های مشخصی را دنبال می‌کنند. هر 3 مفهوم اکولوژی صنعتی، اکوپارک صنعتی و کریدورهای علم و فناوری مفاهیم ذهنی بسیار خوبی هستند که در صورت عملیاتی شدن می‌توانند دستاوردهای بسیاری برای رفع مسائل و مشکلات محیط زیست داشته باشند. نکته اساسی در عینیت بخشیدن به این مفاهیم خصوصا اکو پارکها و کریدورهای علم و فناوری، انتخاب محدوده جغرافیایی مناسب با ویژگی‌ها و ظرفیت‌های شاخص و داشتن نقشه راه است. هدف از این طرح امکان‌سنجی منطقه بختیار دشت اصفهان با تعدادی زیادی از صنایع بزرگ نظیر پالایشگاه و نیروگاه، مراکز علمی تحقیقاتی از جمله دانشگاه صنعتی اصفهان و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و سایر فعالیت‌های کشاورزی، خدماتی و سکونتگاهی که در مجاورت آنها منطقه حفاظت شده قمیشلو هم قرار دارد، برای طراحی و ایجاد یک اکوسیستم نوآور با 3 ضلع اکولوژی صنعتی برای صنایع، اکوپارک برای ناحیه و طراحی و ایجاد کریدور علم و فناوری با محوریت اکولوژی صنعتی و اکوپارک و ماموریت فناوری‌های زیست محیطی است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در این مطالعه بر پایه روش مطالعات راهبردی، آینده پژوهی و MCDM به شناسایی، ارزیابی و طراحی عناصر مهم و همچنین ساز و کارها و ارتباطات موثر و امکان ایجاد عناصر جدید برای هم‌افزایی و ایجاد یک اکو سیستم نوآور با سه رکن اکولوژی صنعتی، اکوپارک و کریدور علم و فناوری در منطقه بختیار دشت اصفهان اهم اقدامات زیر انجام خواهد شد: بررسی پیشینه و سابقه تحقیق و کارهای مرتبط و مشابه ، اسناد بالادستی و .... شناسایی خبرگان، کارشناسان و ذینفعان با هدف تشکیل گروه خبره مطالعات جامع محیط زیست منطقه مطالعه و فعالیت‌ها در قالب گزارش‌ها (SOE) مطالعات جامع اقتصادی، اجتماعی بازدیدها تهیه و تنظیم پیشران‌ها و تحلیل‌های آینده نگری انجام تحلیل‌های راهبردی (چشم‌انداز، راهبردها و ...) مقایسه ویژگی‌های کار با کارهای مرتبط و مشخص کردن تفاوت‌ها تهیه نقشه راه (برنامه‌ها، اقدامات و ...) تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: