کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی

دانشکده منابع طبیعی

القای تولید مثل جنس نر قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با استفاده از mGnRHa آهسته رهش شده با Poly (Lactic-co-Glycolic Acid)
کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی
منابع طبیعی
حوزه تولیدات دام، طیور، آبزیان، زنبور عسل و گرده‌افشان
: بسیاری از ماهیان تجاری ازجمله قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)در اسارت دچار اختلال‌های تولیدمثل می‌شوند و استفاده از آنالوگ‌های GnRH می‌تواند برای القا، تسریع و همزمانی تولیدمثل و افزایش کمیت و کیفیت اسپرم مناسب باشد. آنالوگ هورمون آزادکننده گنادوتروپین یا به‌اختصار GnRHaبه‌عنوان اصلی‌ترین هورمون هیپوتالاموسی، نقش محوری در القای تولیدمثل دارد. این هورمون از هیپوتالاموس ترشح‌شده و باعث تولید و رهاسازی گنادوتروپین های LH و FSH از هیپوفیز در طی مراحل بلوغ می‌شود. به دلیل نیمه‌عمر کوتاه GnRH طبیعی در بدن، در آبزی‌پروری ازmGnRHa که به‌صورت مصنوعی تولید می‌شوند و نیمه‌عمر بیشتری دارند، استفاده می‌شود. در برخی از گونه‌های ماهیان این هورمون باید در چند مرحله تزریق شود. این امر موجب تنش ماهیان مولد،کاهش کیفیت و کمیت گامت های حاصل می‌شود. امروزه از حامل‌های مختلفی برای رهایش آهسته هورمون‌ها به‌منظور جلوگیری از استفاده مکرر آن‌ها استفاده می‌شود. ازجمله این حامل‌‌ها می‌توان به پلت کلسترول، اتیلن وینیل استات ایمپلنت و میکروسفر Poly [Lactic Glycolic Acid] یا به‌اختصار PLGA با اندازه بین 1 الی 100 میکرومتر اشاره کرد. هدف از مطالعه حاضر، ساخت -هورمون آهسته رهش mGnRHa با استفاده از حامل PLGA و سپس تزریق آن به جنس نر قزل‌آلای رنگین‌کمان و بررسی شاخص‌های کیفیت، کمیت اسپرم، شاخص‌های هورمونی ازجمله هورمون‌های استروئیدی نظیر تستوسترون و 17 α هیدورکسی پروژسترون (که از سطح گناد ترشح می‌شود) است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها تولید PLGA-mGnRHa، بررسی پروفیل رهایش PLGA-mGnRHa در محیط برون تنی، بررسی ابعاد پلیمرهای PLGA-mGnRHa با استفاده از SEM، بررسی رهایش mGnRHa به‌صورت حاد در محیط درون تنی، تولید محلول‌های بالغ کننده و فعال‌کننده اسپرم، بررسی شاخص‌های کیفیت اسپرم با استفاده از دستگاه CASA برای ماهیان تزریق‌شده با mGnRHa به‌صورت حاد تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: