نفت، گاز و پتروشيمي

مهندسی مواد
آنالیز تخریب و تخمین عمر مواد و سازه‌های مهندسی
آنالیز تخریب پره‌های توربین نیروگاه گازی شرکت نفت و گاز پارس
: در این مقاله علت شکست پره‌های توربین گازی در یک کارخانه بهره برداری نفت و گاز در دو ناحیه ریشه و ایرفویل پرداخته می‌شود. پره های تخریب شده دارای شرایط کاری شامل دمای 850-700 درجه سانتی‌گراد و سرعت چرخشی بین 15 تا 16 هزار دور بر دقیقه می‌باشند. پره ها بعد از 20 هزار ساعت سرویس شکسته شدند، در حالی که طول عمری بین 100 تا 120 هزار ساعت سرویس برای آنها در نظر گرفته شده بود. نتایج بررسی‌ها نشان داد که پره‌ها از جنس سوپر آلیاژ پایه نیکل Nimonic-105 هستند. برای تجزیه و تحلیل شکست و بررسی ریز ساختار قطعه از دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. هم چنین سطح ایرفویل متالوگرافی نوری شد. نتایج بررسی‌ها نشان داد که شکست از ناحیه ریشه شروع شده است. مکانیزم غالب شکست در ریشه خستگی-خوردگی بوده است. سناریو شکست بر اساس داده ها و نتایج به دست آمده پیشنهاد شده است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها این پژوهش طی قرارداد حمایت دانشجویی بین نفت و گاز پارس و دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج به دست آمده در این پژوهش در نیروگاه زرگان مورد استفاده قرار گرفت. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط تصاویری از لوله‌های تخریب شده مورد بررسی در شکل زیر نشان داده شده است.

بازرسی چشمی: الف) وضعیت قرارگیری پره ها به هنگام سرویس. ب ، ج) پره ای که از ریشه دچار شکستگی شده است. ر،ز،د) پره ای که از ناحیه ایرفویل دچار شکستگی شده است.