طرح خشکه کاری برنج استان اصفهان با استفاده از سیستم های تحت فشار تیپ و زیرسطحی
محور پژوهش
کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی
پژوهشکده/دانشکده
کشاورزی
حوزه پژوهش
آب
عنوان
طرح خشکه کاری برنج استان اصفهان با استفاده از سیستم های تحت فشار تیپ و زیرسطحی
هدف از اجرای پژوهش، کاربردها، مزیتها و ضرورت انجام پروژه
: با توجه به افزایش سرانه مصرف آب در کشور، محدودیت منابع آبی، افزایش جمعیت، نیاز روزافزون كشور به امنیت غذایی و پائین بودن راندمان آبیاری در مزارع، بازنگری روشهای آبیاری امری اجتنابناپذیر است. گزارش و شرح زیرساختها، فعالیتها، و دستاوردها در مناطقی نظیر منطقه لنجانات استان اصفهان، برنج بهعنوان کشت اصلی محسوب می شود. کم بودن میانگین سهم سرانه زمین و اقتصادیتر بودن کشت برنج نسبت به دیگر محصولات از دلایل کشت برنج در این منطقه است. ازآنجاکه مدت زمان بین نشاکاری در نیمه دوم اردیبهشتماه تا برداشت برنج در اواخر شهریورماه حدود 130 روز طول میکشد و از طرفی در این موقع از سال به دلیل رطوبت نسبی فوقالعاده پایین و همچنین خاک سنگین و رسی، منطقه با مشکل کمآبی مواجه است، شرایط غرقاب ماندن مزرعه تحت شرایط 2400 میلیمتر پتانسیل تبخیر و تعرق، باعث هدر رفت میزان زیادی از منابع آبی بهخصوص در سالهای کم بارش در این منطقه میشود. امروزه کشت برنج به صورت خشکه کاری در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است که مهم ترین مزایای آن عبارتند از: صرفهجویی در آب آبیاری، کاهش نیاز به نیروی کار و هزینههای تولید، بازده اقتصادی بالاتر و کاهش انتشار گاز گلخانه ای متان. در ایران نیز خشکه کاری برنج در استان های فارس، خوزستان و گلستان با موفقیت هایی همراه بوده است. با توجه به اینکه استفاده از روشهای کشت مستقیم برنج برای شرایط محلی و آب و هوایی هر منطقه توسعهیافتهاند لذا بهمنظور کاربرد در شرایط متفاوت نیاز به ارزیابی، واسنجی و اصلاح دارند که به این منظور خشکه کاری ارقام مختلف برنج( فیروزان، جوزدان و سازندگی) با استفاده از سامانههای آبیاری نواری قطره ای سطحی و زیر سطحی در مزرعه آزمایشی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در نجف آباد به مدت دو سال مورد تحقیق قرار گرفت. دستاورد: به طورکلی برای کشت برنج به صورت خشکه کاری در آبیاری تیپ 11500 مترمکعب در هکتار، در آبیاری زیرسطحی 13400 مترمکعب در هکتار و در حالت غرقابی 22000 مترمکعب در هکتار آب مصرف شده است. به این ترتیب خشکه کاری برنج در مقایسه با کشت غرقابی این محصول منجر به حدود 40 درصد کاهش مصرف آب گردیده است. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط