تجهیزات و ملزومات پزشکی

مهندسی شیمی
تجهیزات و مواد آزمایشگاه طبی
ساخت تراشه میکروفلوییدیک برای جداسازی سلولهای سرطانی در گردش از خون
: تشخیص انتشار سرطان در مراحل اولیه می تواند علاوه بر کاهش نرخ مرگ و میر هزینه های درمانی را نیز کاهش دهد. یکی از روشهای تشخیصی که امروزه علاقه زیادی را به خود جلب کرده است استفاده از تراشه های میکروفلوییدیک است. نمونه های با حجم کم از خون به این دستگاه تزریق شده و از ساختار میکرو عبور کرده و بر اساس اندازه و خاصیت سلول ها در نقاط مختلف کانال میکرو متمرکز می شوند. هدف از اجرای این پژوهش جدا سازی سلولهای سرطانی در گردش از خون بر اساس اندازه است. استفاده از تراشه های میکروفلوییدیک در تشخیص وجود سلولهای سرطانی در گردش خون روشی ارزانقیمت و سریع است که می تواند هزینه های تشخیص و درمان را کاهش بدهد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها تراشه مناسب طراحی و در داخل کشور ساخته شد. در ابتدا ذرات موجود در خون با ذرات پلی استایرن شبیه سازی شده و ذراتی با اندازه های معادل گلبولهای قرمز و سفید خون و ذرات ویروس تهیه و به تراشه تزریق شد. عوامل موثر بر جداسازی این سه ذره از مخلوط، هم از روش آزمایشگاهی و تجربی و هم از روش مدلسازی و شبیه سازی بررسی شد. کلیدی ترین تجهیز این پژوهش تراشه میکروفلوییدیک بود که در داخل کشور تامین شد. نمونه تهیه شده از مخلوط ذرات به تراشه میکروفلوییدیک تزریق شده و با استفاده از تزریق جریان جانبی با دبی های مختلف توانست ذرات ویروس را با بازده جداسازی ۹۰ درصد و با حساسیت کافی جدا کند. هم اکنون پژوهشی برای استفاده از خون بیمار واقعی برنامه ریزی شده و با کمک دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در آستانه اجرا است تا چالش های کاربردی شدن این روش بررسی شده و راه حلی برای آن تدوین شود. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: