محیط زیست

منابع طبیعی
مدیریت و بازیافت پسماند
تولید کربن فعال و زئولیت مصنوعی از پسماندهای صنعتی و کشاورزی
: افزایش تولید پسماندهای صنعتی یکی از مهمترین چالش‌های زیست محیطی است که در صورت عدم توجه به مدیریت اصولی آنها، مخاطرات زیست محیطی و بهداشتی زیادی در پی خواهد داشت. بنابراین، توسعه تکنولوژی‌های جدید و کارآمد برای تبدیل پسماندهای صنعتی به مواد با ارزش افزوده زیاد، جهت کاهش مشکلات زیست محیطی و حفاظت از منابع در راستای تحقق توسعه پایدار از اهمیت زیادی برخوردار است. فرایند جذب با استفاده از جاذب‌های مختلف آلی و معدنی از جمله کربن فعال و زئولیت، کاربردهای صنعتی زیادی در صنایع مختلف بویژه در تصفیه پیشرفته آب و فاضلاب و همچنین حذف و جداسازی گازهای آلاینده هوا دارد. مواد جاذب دارای ارزش اقتصادی زیادی هستند و بازار گسترده‌ای با رشد قابل توجه در دنیا تشکیل می‌دهند. بنابراین، استفاده از پسماندها بعنوان ماده اولیه برای تولید مواد جاذب و کاربرد آنها برای کنترل و تصفیه آلودگی‌های آب و هوا می‌تواند همزمان در کاهش مشکلات زیست محیطی مربوط به مدیریت پسماندهای صنعتی و آلودگی‌های زیست محیطی و رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی در کشور کمک نماید. در این ارتباط، پسماندهای مختلفی از جمله لجن‌های نفتی، ضایعات لیگنوسلولزی، پسماندهای صنایع سنگ، صنایع کاشی و سرامیک و صنایع آهن و فولاد قابلیت استفاده بعنوان ماده اولیه برای تولید مواد جاذب را دارند. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها یک پروژه تحقیقاتی با حمایت معاونت علمی و فناوری در رابطه با بازیافت لجن کارخانجات سنگبری و یک پروژه با حمایت پالایشگاه تهران در مورد لجن‌های نفتی انجام شده است. چندین پایان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری با موضوع توسعه فناوری تولید زئولیت و کربن فعال از پسماندها و کاربرد آنها در تصفیه آلودگی آب و هوا انجام شده است. دستاوردهای این پژوهش شامل دو ثبت اختراع و چاپ مقالات علمی در مجلات معتبر ملی و بین‌المللی است. این طرح در جشنواره‌های مختلف برای ارائه به سرمایه‌گذاران نیز بعنوان طرح برتر انتخاب شده است. همچنین یک واحد فناور در مرکز نوآوری و تجاری‌سازی فناوری دانشگاه و شرکت دانش بنیان برای تجاری سازی محصولات تشکیل شده است و طرح کسب و کار نیز تهیه گردیده است. مهمترین هدف آینده در این پژوهش، توسعه فناوری و تولید در مقیاس نیمه صنعتی و در گام نهایی تولید صنعتی است. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط:

زئولیت مصنوعی تولید شده از لجن کارخانجات سنگبری