کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی

مهندسی شیمی
حوزه تولیدات دام، طیور، آبزیان، زنبور عسل و گرده‌افشان
تولید پودر زیست توده حاوی کاروتنوئید به عنوان افزودنی به خوراک طیور و آبزیان
: هدف از این طرح تولید پودر زیست توده یک میکرواورگانیسم حاوی کاروتنوئید است. این پودر به عنوان افزودنی به غذای مرغ استفاده می شود تا رنگ زرده تخم مرغ زردتر و رنگ گوشت مرغ صورتی تر و خوشرنگ تر شود تا بدین ترتیب بازار پسند تر شوند و برای صادرات مهیا باشند. اضافه نمودن این ماده به خوراک ابزیان و طیور زینتی نیز باعث خوشرنگ تر شدن آنها می شود. این تاثیر علاوه بر تاثیرات مثبتی است که برای سلامتی طیور و آبزیان به همراه دارد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها فناوری تولید محصول این طرح مشابه فناوری ذکر شده در پژوهش اول است و فقط گونه میکرواورگانیسم به کاررفته متفاوت است. مشتریان محصول مشتریان محصول این طرح کلیه واحدهای تولید تخم مرغ، مرغ گوشتی، واحد های پرورش آبزیان (زینتی و خوراکی) و شرکتهای تولید کننده خوراک طیور و آبزیان است. نیازی که مشتریان شما با آن روبرو می باشند و محصول آن را مرتفع نموده و راهکار فعلی را بهینه می سازد نیاز مشتریان: واحد های پرورش طیور و ابزیان برای تداوم تولید محصولات خود نیاز به تامین خوراک با کیفیت از یک منبع مطمئن (منبعی که تحت تاثیر تحریمها و چالشهای واردات نباشد)، با قیمت مناسب (کمتر از قیمت محصول وارداتی) دارند. راه حل این طرح برای رفع نیازهای مشتریان: تولید محصول با کیفیت از منشا زیستی محصول این طرح از زیست توده یک نوع میکرواورگانیسم نمک دوست بدست می آید و در تولید آن از هیچ گونه واکنش شیمیایی استفاده نمی شود. تولید محصول با فرآیند کاملا بومی فرایند تولید محصول این طرح، کاملا بومی بوده و وابستگی به واردات ندارد و درنتیجه می تواند به عنوان یک منبع مطمئن برای تامین ماده اولیه صنایع آرایشی بهداشتی تلقی شود زیرا تولید آن تحت تاثیر تحریمها و چالشهای واردات نیست. تولید محصول با قیمت تمام شده پایینتر استفاده از زیست واکنشگاه های کیسه ای (طراحی شده توسط تیم تحقیق) به جای مخازن همزن دار، هزینه های تولید محصول این طرح را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داده است. در نتیجه قیمت تمام شده آن در مقایسه با رقیب خارجی بسیار پایینتر است. برتری مطلق محصول طرح نسبت به انواع موجود مشابه برتری محصول این طرح نسبت به محصولات مشابه موجود در بازار مانند مواردی است که در پژوهش اول ذکر شد. محصول مشابه با محصول این طرح در داخل یا خارج از کشور محصول مورد نظر این طرح، در دنیا فقط توسط یک شرکت آلمانی (halotek.de) تولید می شود. محصول این شرکت با نام تجاری HALORED (https://halotek.de/products-biomass/) مشابه محصول تولید شده در این طرح است. اقدامات انجام شده تا کنون در راستاری دو پژوهش ذکر شده در بالا برای دستیابی به دانش فنی اجرای این طرح از دو مسیر به صورت موازی در طول سه سال گذشته اقدام شد. بخشی از دانش فنی توسط تیم تحقیق و بخش دیگر تحت راهنمایی سرپرست تیم و در قالب دو پایان نامه کارشناسی ارشد بدست آمد. در ادامه شرح نحوه دستیابی به دانش فنی اجرای طرح بیان شده است. الف) تحقیق و توسعه توسط تیم تحقیق تیم تحقیق در طول مدت سه سال گذشته با تمرکز بر طراحی زیست واکنشگاههای کیسه ای مناسب برای میکرواورگانیسم مد نظر در این طرح، اقدام به تهیه محلی در حومه شهر اصفهان برای انجام آزمایش ها و تحقیقات خود نمود. در این مدت با مطالعه فراوان و آزمون و خطا نمودن روشهای متعدد، طرح های مختلفی از زیست واکنشگاههای کیسه ای ساخته و آزموده شد. در پایان، طرح نهایی بر مبنای ملاحظات اقتصادی و استفاده از مواد کاملا بومی انتخاب گردید. سپس زیست واکنشگاه منتخب، در مقیاس آزمایشگاهی (مخزن همزن دار 50 لیتری، 4 زیست واکنشگاه به حجم کل 80 لیتر،)، نیمه صنعتی (100 زیست واکنشگاه به حجم کل 2000 لیتر) و صنعتی (300 زیست واکنشگاه به حجم کل 6000 لیتر) مورد آزمایش قرار گرفت و عیوب آن بر طرف گردید. برای آزمایش زیست واکنشگاهها، از آنها برای کشت میکرواورگانیسم مدل (میکرواورگانیسم نمک دوست دیگر ولی با محیط کشت ارزانتر) استفاده شد. دستاورد تیم تحقیق در این مدت، علاوه بر طرح نهایی زیست واکنشگاه، تهیه و تامین کلیه امکانات لازم برای ساخت زیست واکنشگاه بود. به عبارت دیگر هم اکنون، تیم تحقیق امکان ساخت زیست واکنشگاه به تعداد زیاد را دارا است. ب) تحقیق و توسعه از طریق اجرای دو پایان نامه کارشناسی ارشد برای اهداف این طرح لازم بود که محیط کشت و شرایط عملیاتی بهینه برای کشت میکرواورگانیسم مورد نظر انتخاب شود. از این رو دو پایان نامه کارشناسی ارشد تحت راهنمایی سرپرست تیم تحقیق در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. در این پایان نامه ها، شرایط عملیاتی محیط کشت (نظیر دما، طول دوره رشد، نحوه کشت و ...) و همچنین ترکیب بهینه محیط کشت مشخص شد. ترکیب بهینه محیط کشت با معیار رسیدن به سریعترین رشد، به صرفه بودن و تامین مواد از بازارهای داخلی بدست آمد. در این پایان نامه ها پس از بهینه سازی شرایط عملیاتی و ترکیب محیط کشت و تعیین شرایط بهینه، کشت در مقیاس دو لیتری و 50 لیتری اجرا شد. تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط: