انرژي‌هاي نو

مهندسی شیمی
تولید انرژی از پسماندهای زیستی
تولید بیوگاز از منابع زیستی نظیر لجن فعال و فضولات دام
: هدف از این طرح تدوین دانش فنی تولید بیوگاز از منابع زیستی نظیر لجن فعال و یا فضولات دام است. دستاورد این طرح، نرم افزار شبیه ساز هاضم است که قابلیت طراحی و پایش فرایند را دارد. در بخشی از نرم افزار ابعاد و اندازه ها و مشخصات تجهیزات فرایندی تعیین می گردد. و در بخش دیگر شرایط فرایند در حال بهره برداری پایش می شود. به عبارت دیگر، با اندازه گیری منظم بعضی از شرایط عملیاتی فرآیند و درج آنها در نرم افزار، نرم افزار به تحلیل وضعیت هاضم پرداخته و نتیجه را در قالب گزارشی به کاربر ارایه می دهد. به مکم این نرم افزار کاربر قادر خواهد بود به این سوال پاسخ دهد که ایا فرایند در شرایط بهینه عمل می کند یا خیر. و در صورت بروز انجراف در عملکرد هاضم، سریعا اقدامات جبرانی را انجام دهد. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها گروه بیوتکنولوژی با داشتن ازمایشگاه آنالیز مجهز به اندازه گیری ترکیبات موجود در بیوگاز و فراهم بودن امکانات بررسی آزمایشگاهی خوراک فرایند، می تواند طراحی دقیقی از فرایند که متناسب با شرایط و مشخصات خوراک باشد ارایه دهد. همچنین امکانات و زیر ساخت های مهیای گروه برای پایش فرایند تولید بیوگازدر کمتر آزمایشگاهی وجود دارد. تاثیرات اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی پژوهش های انجام شده در گروه بیوتکنولوژی تولید محصولات ذکر شده در پژوهش اول و دوم، در مقیاس نیمه صنعتی در حومه شهر اصفهان اجرا شده است. این فرآیند متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه حومه شهر اصفهان، منطبق با قوانین موجود برای ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در حومه شهر اصفهان طراحی شده است. محل اجرای پایلوت این طرح ها، شهر درچه انتخاب شده است. در سالهای اخیر بدلیل وجود معضل کم آبی در این منطقه، کشاورزی سنتی پاسخگوی تامین نیازهای اقتصادی کشاورزان نبوده و این امر منجر به بیکاری، فقر و دیگر معضلات اجتماعی در این منطقه شده است. البته مشابه این گونه معضلات در نقاط دیگر استان و حتی کشور نیز وجود دارد. دو پژوهش اول، با هدف ایجاد ارزش افزوده و رونق اشتغال در این منطقه آغاز شد. پژوهش سوم با هدف حفاظت از محیط زیست و کاهش آلایندگی های ناشی از رها سازی پساب های خطرناک در استان بوده است. حومه شهر اصفهان میزبان یکی از بزرگترین تصفیه خانه کشور است که حجم وسیعی از لجن فعال در آن تولید می شود. راهکار دفع این لجن، استحصال بیوگاز از آن و تبدیل لجن به کود کشاورزی است. علاوه بر این، اصفهان میزبان بزرگترین گاوداری های کشور و حتی خاور میانه است. در این گاوداریها مقدار زیادی فضولات دام تولید می شود که بدون هیچ فراورشی به محیط زیست رها می شوند. دستاوردهای پژوهش سوم می تواند مورد استفاده صنایع مذکور قرار گیرد و تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت محیط زیست در استان و کشور داشته باشد.