دارو و فرآورده‌هاي پیشرفته حوزه تشخیص و درمان

دانشکده کشاورزی

تولیدآنتی ژن نوترکیب نوکلئوکپسید برای ساخت کیت تشخیص طبی ویروس SARS –CoV-2(عامل بیماری COVID 19)
دارو و فرآورده‌های پیشرفته حوزه تشخیص و درمان
کشاورزی
بیوتکنولوژی کشاورزی
تولید آنتی ژن نوترکیب نوکلئوکپسید برای ساخت کیت تشخیص طبی ویروس SARS –CoV-2 (عامل بیماری COVID 19)
: با توجه به اینکه تولید شکل نوترکیب نوکلئوکپسید در آزمایشگاه گروه بیوتکنولوژی در طی سه ماه گذشته با موفقیت انجام شده است و در حال حاضر به سویه باکتری دست یافته ایم که مقدار خوبی از این پروتئین را تولید می کند و از طرفی تستهای آزمایشی با سرم های بیماران مثبت و منفی نتایج خوبی را نشان داده است در ادامه اهداف زیر مورد نظر می باشد. تهیه کیت تشخیص طبی IgM و IgG مبتنی بر الایزا با دقت بالا در سرم خون تهیه کیت های تشخیص سریع آنتی بادی مبتنی بر روش Lateral Flow Chromatography گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها در دسامبر 2019 ویروس SARS-CoV-2 در ووهان چین کشف شد. این ویروس عامل بیماری COVID-19 می‌باشد که در انسان باعث عفونت و مشکلات تنفسی شدیدی می‌شود. این ویروس یک کرونا ویروس RNA دار تک رشته ای است. ژنوم این ویروس شباهت بسیاری با دیگر کروناویروس ها بالاخص ویروس SARS-CoV و ویروس های کرونای خفاش دارد. پروتئین ها (آنتی ژن ها) ی زیادی در ساختار این ویروس شرکت دارند که شامل آنتی ژن Spike (S)، membrane (m)، envelope (E)، Nucleocapsid (N) می باشد. تحقیقات نشان داده است که پروتئین Nucleocapsid به دلیل فراوانی در ویروس بهترین گزینه برای استفاده در روش های تشخیصی ایمونولوژیک می باشد. همچنین این پروتئین در انسان باعث ایجاد هر دو نوع آنتی بادی اختصاصیIgM و IgG در انسان می شود. به همین دلیل در کیت های تشخیص طبی تجاری که امروزه ساخته شده است به منظور تشخیص وجود هر دو آنتی بادی IgM و IgG در سرم خون انسان از این آنتی ژن استفاده شده است. در ایران نیز شرکت هایی در حال ساخت کیت های تشخیص طبی ویروس کرونا مبتنی بر الایزا هستند ولی این آنتی ژن را که مورد نیاز برای ساخت کیت می باشد از خارج از کشور وارد می کنند. لازم به ذکر است کارکردن با کیت های تشخیص طبی الایزا بسیار راحت تر از کیت های Real-time PCR است و با سرعت بیشتری فرایند تشخیص انجام می شود. همچنین بسیاری از آزمایشگاههای تشخیص طبی مجهز به دستگاه ELISA reader می‌باشند در حالی که دستگاه Real-time PCR در بسیاری از آزمایشگاهها وجود ندارد. علاوه بر روش الایزا روش های تشخیص سریع هر دو آنتی بادی IgM و IgG به طور همزمان برای تولید کیت های سریع مبتنی بر lateral Flow Chromatography (شکل 1) با استفاده از این آنتی ژن امکان پذیر می باشد. دستاورد: با استفاده از این روش فقط با در دست داشتن یک قطره خون ، سرم یا پلاسما از یک فردبا زمان کوتاه می توان به تشخیص IgG و IgM به طور همزمان پرداخت.