نفت، گاز و پتروشيمي

دانشکده شیمی

بررسی و امکان سنجی تولید مواد بودار کننده با پایه ی گیاهی (اسانس ها) با هدف حذف آثار منفی بودارکننده های شیمیایی فعلی و مطالعه اسانس های پیشنهادی در یک طرح پایلوت در شبکه توزیع گاز طبیعی
نفت، گاز و پتروشیمی
شیمی
افزودنیهای شیمیایی گازی
: در این پروژه پژوهشی تعدادی از مشهورترین، معطرترین و متداول ترین گونه های گیاهی و درختی بومی ایران به خصوص استان های اصفهان، یزد، فارس و کرمان شامل یاس، زنیان، اسطوخودوس، رزماری، اکالیپتوس، فلفل، پونه و سیر انتخاب شده و اسانس یا عصاره آن ها به چندین روش متداول استخراج شد که به عنوان اسانس در گاز طبیعی استفاده شد . نتایج نشان دادند که روش تقطیر با بخار آب برای اسانس ها و روش استخراج پیوسته با دستگاه سوکسله برای عصاره های گیاهی بهترین انتخاب بودند. مواد معطر گیاهی بعد از خالص سازی با روش های طیف سنجی فروسرخ و کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی(GC/MS) همراه با استفاده از مراجع معتبر شناسایی شدند. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها نتایج نشان دادند که روش تقطیر با بخار آب برای اسانس ها و روش استخراج پیوسته با دستگاه سوکسله برای عصاره‌های گیاهی بهترین انتخاب بودند. مواد معطر گیاهی بعد از خالص سازی با روش های طیف سنجی فروسرخ و کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی(GC/MS) همراه با استفاده از مراجع معتبر شناسایی شدندبرآوردهای اولیه هزینه تولید برای هر یک از این مواد معطر گیاهی انجام شد. آنگاه با تنظیم یک پرسشنامه جامع و دقیق هر یک از این مواد معطر تهیه شده تحت آزمون نظرخواهی میدانی در جوامع آماری مختلف قرار گرفتند. سپس این نتایج بررسی و تحلیل آماری شدند و چهار اسانس اکالیپتوس، زنیان، پونه و رزماری به عنوان بهترین انتخاب برای استفاده در فرایند بودارکنندگی گاز شهری معرفی شدند. همچنین آزمون اولیه پخش و پایداری این مواد معطر گیاهی در جریان هوای فشرده در یک مجموعه آپارتمان پنج واحدی بررسی شد که نتایج آن بسیار قابل قبول بود. در پایان ارزیابی اقتصادی نهایی روی این مواد معطر گیاهی انتخاب شده صورت گرفت که نتایج افزایش قابل توجه هزینه عملیات بودارکنندگی با این مواد گیاهی نسبت به مرکاپتان ها را نشان داد.