صنایع فولاد و فلزات

دانشکده شیمی

بررسی علل زنگ زدگی کلافهای اسيد شوئی شده صادراتی فولاد مبارکه و ارائه پيشنهاد مناسب جهت بهبود آن
بررسی علل زنگ زدگی کلافهای اسید شوئی شده صادراتی فولاد مبارکه و ارائه پیشنهاد مناسب جهت بهبود آن
صنایع فولاد و فلزات
شیمی
شیمی و مواد
: در بررسی خط تولید اسیدشوئی و همچنین ورقهای تولیدی و برگشتی از اروپا، مسائل مربوط به تولید و عوامل دخیل در آن مطالعه و عواملی موثر بر روی میزان زنگ زدگی ورق مورد بررسی قرار گرفت. عوامل موثر در کیفیت ورق تولیدی واحد اسیدشوئی جهت فروش به مشتریان عبارتند از: سطح ورق از نظر میزان صافی، وضعیت و چگونگی شستشوی سطوح ورق توسط اسید کلریدریک، کیفیت شستشوی (آب کشی) ورق اسیدشوئی توسط آب دمین، کیفیت آب دمین مورد استفاده از نظر pH ، سختی کل، میزان کلرید موجود و هدایت آن، خشک شدن سطوح آب کشی شده ورق، نوع روغن پاشش شده روی سطح ورق از نظر چسبندگی و ویسکوزیته و کامل بودن پاشش، نحوه بسته بندی، نوع پوشش و میزان (سطح) تکیه گاه کویل حاصله. با توجه به استانداردهای موجود پیشنهاداتی جهت اصلاح ارائه شده است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها پیشنهادهای ارائه شده جهت کاهش زنگ زدگی - کنترل کیفیت آب دمین: با توجه به سیستم تصفیه آب و تولید آب دمین پیشنهاد شد که در صورت امکان صرفاً از سیستم اسمز معکوس (RO) استفاده شود و اگر اصرار به استفاده از ستون رزین است بهتر است از ستون رزینی مخلوط اسید قوی- باز قوی استفاده شود. در ضمن توصیه شد که در مسیر ورودی آب دمین, روی حوضچه شستشو یک سیستم On-Line هدایت سنج بگونه ای نصب شود که در اطاق کنترل خط، وضعیت Condnctivity آب قابل مشاهده باشد. - پیشنهاد شد جهت ورقهایی که به هدف صادرات تولید می شود، از روغن هایی استفاده شود که در تست حمام رطوبت بیش از 99 درصد محافظت ایجاد نماید. چرا که در استاندارد معمول تا 95 درصد محافظت مورد قبول است. ولی زمان طولانی قرار گرفتن ورقها در بنادر کشتی تا رسیدن به دست مشتری احتیاط بیشتری را می طلبد - پیشنهاد شد که نشیمنگاه مناسبی ( نیمدایره ای مقاوم، غیر فلزی) جهت کویلها تهیه گردد تا تنش حاصله از وزن کویل روی نشیمنگاه کاهش یابد. این امر باعث جلوگیری از مهاجرت روغن محافظ سطحی از سطح ورق در قسمت های تکیه گاه خواهد شد. همچنین جهت ورقهای صادراتی که دارای نشیمنگاه است با علامت مناسب جهت قرار گرفتن کویل ها روی زمین مشخص شود. همچنین بهنگام بسته بندی کویل ها محل نشیمنگاه جداگانه به روغن اضافی آغشته گردد.