برق و الكترونیک، لیزر و فوتونیک

برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک پژوهشکده اویونیک
تجهیزات ارتباطی، مخابراتی، اویونیک و هوافضا
ارزیابی ایمنی سامانه‌های اویونیکی بر اساس استانداردهای هوایی و روش‌های فرمال
: زبان AADL (Architecture Analysis and Design Language) یکی از رایج‌ترین زبان‌های تحلیل و طراحی معماری است که ویژگی‌های آن در قالب استاندارد SAE AS5506 تدوین شده است. این زبان از زمان معرفی تاکنون کاربرد بسیاری در طراحی سیستم‌ها داشته است. ایمنی سیستم، تحمل پذیری نقص، اعتبار سنجی، صحت‌سنجی ، زمان‌بندی و یکپارچه‌سازی سیستم‌ها از جمله مواردی است که با استفاده از مدل‌سازی زبان AADL مورد ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به گستردگی سیستم‌های امروزی استفاده از زبان AADL می‌تواند روند کار را به‌طور قابل توجهی بهبود بخشید. زبان AADL به هر دو شکل گرافیکی و متنی با مولفه‌های مبتنی بر مفاهیم مدل‌سازی، برای نشان دادن و تحلیل سیستم‌های تعبیه‌شده طراحی شده است. این مدل‌ها، مدل‌های معماری یک سیستم هستند که شامل سخت‌افزار، نرم‌افزار، اجزای فیزیکی سیستم، تعامل‌‌های داخلی و ویژگی‌های عناصر آن می‌شود. تحلیل‌های درخت نقص، تحلیل مخاطرات کارکردی، تحلیل لایه‌های مختلف خطا در سیستم، پیوند سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، تخصیص منابع محاسباتی مورد نیاز پردازنده، تحلیل‌های رفتاری سیستم، اعتبارسنجی، صحت‌سنجی و تاخیر مجاز مسیرهای انتقال داده برخی از تحلیل‌هایی است که بر اساس استانداردهای ARP4754 و ARP4761 و بهره‌گیری از نرم‌افزارهای مبتنی بر استاندارد AADL قابل انجام است. گزارش و شرح زیرساخت‌ها، فعالیت‌ها، و دستاوردها پژوهشکده اویونیک با توجه به پتانسیل‌های موجود، بیش از 3 سال در این حوزه فعالیت نموده است و با مطالعه و بکارگیری اسناد و استانداردهای این حوزه دانش لازم برای بهره‌مندی از روش‌های فرمال برای مدل‌سازی و تحلیل سیستم‌ها را کسب نموده است. از جمله مهم‌ترین خدماتی که در این حوزه قابل ارائه است عبارتنداز: •تحلیل و ارزیابی ایمنی سامانه‌های مختلف اویونیکی بر اساس استانداردهای ARP4761 و AR4754 •مدل‌سازی سیستم بر اساس روش‌های فرمال و زبان استاندارد AADL •اجرای فرایندهای قابلیت اطمینان در سیستم •ارائه انواع تحلیل‌های ایمنی و زمان‌بندی برای سیستم‌های مختلف •اجرای صحت سنجی و اعتبارسنجی برای انواع سیستم‌ها •ارائه تحلیل‌های ماشین حالت (state machine) برای انواع سیستم‌ها تصاویر و محتوای گرافیکی مرتبط تصویری از سامانه طراحی و ساخته شده: